به مرغ ‌ها هورمون یا تریاک داده نمی‌ شود، این موضوع شایعه است

5/5

به گزارش ایفدانا، دکتر حسین عزیزی، در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به مناسبت فرارسیدن “روز جهانی غذا” برگزار شد، بیان کرد: همه ساله ۱۶ اکتبر از نظر سازمان های بین ‌المللی یعنی فائو روز جهانی غذا است که در ایران هم ۲۴ مهرماه به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است. همه کشورهای دنیا روز جهانی غذا را جشن می‌ گیرند و برنامه هایی را در جهت رفع گرسنگی، تولید غذای سالم و رساندن غذا به همه طبقات به ویژه طبقات و دهک ‌هایی که مقداری آسیب ‌پذیرتر هستند و ممکن است از نظر تامین غذا با مشکل مواجه باشند، اجرا می ‌کنند.
 
درج نشانگرهای رنگی بر روی بسته بندی کالا به منظور معرفی غذای سالم
 
وی افزود: وزارت بهداشت که وظیفه مهمی در زمینه سلامتی غذا دارد، همیشه این روز را گرامی می‌ دارد و طبق روال هر ساله برای این روز برنامه داریم. برنامه‌ هایی که وجود دارد، در جهت معرفی غذای سالم است تا مردم رژیم سالم را رعایت کرده و به سمت رژیم‌ های سالم‌ تر روند. در عین حال، شعار کاهش مصرف نمک، شکر و روغن انتخاب شده است که چند سال مطرح شده است و اعلام شده که زیاده ‌روی در مصرف این مواد، می ‌تواند زمینه‌ ساز بیماری‌ های قلبی و عروقی، دیابت و سایر بیماری ها، باشد. بر همین اساس، سالها است سازمان غذا و دارو روی مواد برچسب غذایی نشانگر رنگی با عنوان “چراغ راهنما” گذاشته که شامل سبز، زرد و قرمز است. “سبز” به معنی سالم بودن ماده غذایی است، “زرد” به معنای متوسط و “قرمز” هشدار است، به معنای اینکه نمک، شکر یا چربی محصول زیاد است. افراد در معرض خطر بیشتر باید به این نشانگرهای رنگی توجه کرده و غذایشان را بر اساس این نشانگرها انتخاب کنند.
 
 
دکتر عزیزی در پاسخ به سوالی درخصوص وضعیت پایش آلاینده‌ ها در مزارع و در محصولات کشاورزی و سرانجام شناسنامه ‌دار کردن مزارع، اظهار کرد: مساله تولید غذا بسیار مهم است و نظارت باید از مزارع و باغات آغاز شود. بیش از هشت سال پیش، تفاهمنامه‌ ای بین وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه منعقد شده که وزارت بهداشت وضعیت سموم را در مواد اولیه کشاورزی بررسی کند.
وی گفت: طبق آخرین چیزی که وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده، حدود ۳۰۰ هکتار را ظاهرا شناسنامه‌ دار کردند. البته بسیاری از باغات و مزارع پروانه دارند، اما آنهایی که گواهی شده باشد و شناسنامه ‌دار شده باشد، ۳۰۰ هکتار است که بسیار کم است و تاکنون هم چیزی به سازمان غذا و دارو معرفی نشده است.
 
اقدام برای ساماندهی لبنیات سنتی
 
مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در ادامه، در پاسخ به سوالی درخصوص سلامت فرآورده ‌های لبنی به ویژه لبنیات سنتی و تعامل با سازمان دامپزشکی، عنوان کرد: وزارت بهداشت به طور کلی مسئول ارزیابی سلامتی است و آخر کار و زنجیره را می ‌بیند؛ چه در سطح سازمان غذا و دارو که ما محصولات صنعتی و کارخانه‌ ها و کارگاه ‌ها را نظارت می ‌کنیم و چه در سطح معاونت بهداشتی که سطح عرضه را مورد توجه قرار می ‌دهند. خوشبختانه تعامل ما با سازمان دامپزشکی خوب است که دامداری‌ ها و مرغداری ‌ها و مراکزی که پروتئین ‌های حیوانی را تولید می ‌کنند، اعم از شیر، گوشت، مرغ و ماهی را کنترل می‌ کنند و در حقیقت مواد اولیه ‌ای که به کارگاه ‌ها و کارخانه‌ ها وارد می ‌شود، می ‌تواند وضعیت خوبی داشته باشد. البته هنوز مشکلاتی در زمینه لبنیات سنتی وجود دارد. زیرا تعداد مغازه‌ ها زیاد است، اما خودشان خوشبختانه داوطلب شدند و به سراغ ما آمدند و دوست دارند که تحت نظارت و کنترل قرار گیرند و هم سازمان غذا و دارو و هم معاونت بهداشتی از این موضوع استقبال کرده و به زودی این حوزه هم سروسامان بهتری پیدا می‌ کند. در مجموع اقدامات در این حوزه امیدبخش است.
 
تکذیب ماجرای مرغ های تریاکی/ این موضوع شایعه است!
 
وی در پاسخ به سوالی درخصوص اضافه کردن مواد غیرمجاز به آب آشامیدنی مرغ‌ ها و بحث مرغ‌ های تریاکی نیز، عنوان کرد: این موضوع را مدیر دفتر سلامت وزارت جهاد کشاورزی مطرح کرد که البته ایشان قبلا رییس سازمان دامپزشکی بوده است، اما رییس فعلی سازمان دامپزشکی این موضوع را تکذیب و اعلام کرد که چنین چیزی نیست. ما هم طبق بررسی‌ هایی که انجام دادیم و با آزمایش گوشتِ مرغ، اثری از این قضیه ندیدیم. فکر می‌ کنم که این موضوع بیشتر جنبه شایعه دارد و شاید خیلی کار کارشناسی روی آن انجام نشده و فردی که این موضوع را مطرح کرده، بهتر بود که ابتدا بررسی‌ ها را انجام می ‌داد و با مدارک و مستندات این موضوع را اعلام می‌ کرد.
 
وی افزود: این مباحث مقداری منجر به تشویش اذهان عمومی می‌ شود و ما دوست نداریم که به هیچ عنوان مطالبی مطرح شود که قبل از اینکه ثابت شده باشد، منجر به تشویش اذهان عمومی شود. بنابراین، ما این موضوع را تکذیب می ‌کنیم. هورمون‌ ها هم که سال‌ ها است مطرح شده، چنین چیزی اصلا نیست و به مرغ ‌ها هورمون یا تریاک داده نمی‌ شود. تنها چیزی که به مرغ ‌ها داده می‌ شود، آنتی ‌بیوتیک است که بیمار نشوند. زیرا رشدشان بسیار سریع است و باید به همراه غذا آنتی بیوتیک بخورند که وجود آنتی ‌بیوتیک را هم در گوشتِ مرغ در چندین طرح تحقیقاتی بررسی کردیم و در هیچ موردی باقی ‌مانده ‌ای در گوشتِ مرغ وجود نداشته است. اگر هم بوده در حد مجاز بوده است؛ درباره افزودنی ‌ها و سموم شاید فرآورده ‌ای را پیدا نکنیم که اصلا در آنها وجود نداشته باشد، بلکه هر یک از اینها حد مجاز دارند. در این مورد هیچکدام از حد مجاز خارج نبوده و از نظر سلامتی مورد تایید است و مشکلی ندارد.
 
چگونگی بررسی سلامت “نان”
 
دکتر عزیزی همچنین درپاسخ به سوالی درخصوص سلامت نان، خاطرنشان کرد: امنیت غذا، یعنی تولید و تامین آن بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. به عنوان مثال، این وزارتخانه باید گندم نان را تولید کرده یا با توجه به نیاز کشور وارد کند. بنابراین، در بحث تولید و تامین غذا وزارت بهداشت دخالت ندارد، اما ما در بحث سلامت غذا نظارت داریم و هر ماده غذایی که بخواهد وارد شود، از جمله گندم تحت نظارت ما است که قبل از ورود آنالیز کرده و بعد از ورود هم نمونه‌ گیری و مجدد آنالیز می‌ کنیم و اگر مشکل نداشت ترخیص می‌ شود. نان هم از نظر سلامتی زیر نظر ما قرار دارد. ما بر این نظارت داریم که نان از نظر فاکتورهای سلامتی مورد تایید باشد و قیمت و سایر موارد آن در دست ما نبوده و برعهده سازمان های دیگر است.
 
نمونه ‌برداری ادواری از آب‌ های معدنی
 
وی در پاسخ به سوالی درخصوص وضعیت پایش سلامت آب ‌های معدنی و همچنین تفاوت آن با آب آشامیدنی و درج بر روی بسته‌ بندی‌ ها، خاطرنشان کرد: باید توجه کرد که تمام محصولاتی که به کشور وارد می ‌شود یا در داخل کشور تولید می ‌شود، از جمله آب معدنی تحت نظارت ما قرار دارند که به صورت ادواری از آنها نمونه ‌برداری شده و اگر عدم انطباق داشته باشند، بر اساس آن عدم انطباق با شرکت‌ ها برخورد می‌ شود. اگر جزیی باشد به آنها تذکر داده می ‌شود و اگر نیاز به تغییراتی در خط تولید و غیره، باشد، انجام و نظارت می ‌شود. در حال حاضر خوشبختانه مشکلی در زمینه آب‌ های معدنی نداریم؛ البته همه اصطلاحا به این آب های بسته‌ بندی، آب معدنی می‌ گویند، اما بسیاری از اینها آب معدنی نیست و از معادن یا چشمه‌ ها برداشت نمی ‌شود، بلکه همین آب شرب معمولی است که مجددا تصفیه می‌ شود. یعنی آب معمولی را مجددا تصفیه می ‌کنند تا از نظر فاکتورهای سلامتی کاملا مورد اطمینان باشد و بعد بسته ‌بندی می‌ کنند. بر این اساس ما پیگیر بوده‌ ایم که آن برندی که آب آشامیدنی است، روی “آب آشامیدنی” درج شود تا مصرف ‌کننده گمراه نشود و آن که از چشمه ‌ها و معادن برداشت شده، “آب معدنی” نوشته شود. البته هر آب معدنی هم به صرف اینکه معدنی است، ممکن است خیلی خوب نباشد و املاحش زیاد باشد و برای مصرف‌ کننده به ویژه در درازمدت مشکل ایجاد کند که به آنها اعلام می ‌کنیم که باید اصلاح کرده و املاح را تعدیل کنند که قبل از پر شدن بطری، اصلاحات انجام می ‌شود. فعلا این موضوع رعایت می ‌شود و فکر می‌ کنم که مساله آشامیدنی و معدنی را روی برچسب ‌ها درج می ‌کنند. در عین حال ما برچسب ‌ها را هم به صورت ادواری ارزیابی می‌ کنیم و اگر برچسبی مشکل داشته باشد، به صاحب شرکت تذکر داده می ‌شود و مطابق با دستورالعمل ها با خاطیان برخورد می‌ کنیم.
 
 
وی همچنین درباره وضعیت تولید محصولات تراریخته نیز اظهار کرد: روی برچسب‌ فرآورده ‌هایی که تراریخته باشد، ذکر می ‌شود تا مصرف‌ کننده آگاهی داشته باشد و اگر تمایلی ندارد، این فرآورده را استفاده نکند. البته در سطح دنیا درباره تراریخته سه نظر وجود دارد؛ یکی اینکه تراریخته با غیرتراریخته فرقی ندارد. مانند کشورهایی چون آمریکا و کانادا و ژاپن این نظر را دارند. البته اصلاح ژنتیکی هم چند مدل دارد که یکی اصلاح ژنتیکی سنتی است که تقریبا کسی روی آن نظر مخالف ندارد و دیگری اصلاح ژنتیکی جدید است که ژن‌ ها را از یک فرآورده دیگر به محصول دیگری منتقل می ‌کند. طبق وظیفه ‌ای که برعهده وزارت بهداشت گذاشته شده، روی برچسب این محصولات ذکر می‌ کنیم که تراریخته است. در عین حال، اروپایی‌ ها می‌ گویند، وقتی فرآورده ‌ای تراریخته است، هرچه از آن تولید شود هم تراریخته است، اما بسیاری از کشورهای دیگر می ‌گویند ما باید محصول را کنترل کنیم. مثلا اگر از ذرت تراریخته روغن می ‌گیریم، اگر ژنی در آن پیدا نکردیم، غیرتراریخته محسوب می‌ شود. ما فعلا از استاندارد اروپا پیروی می‌ کنیم که از همه سختگیرانه‌ تر است و منبع اولیه را ملاک قرار می ‌دهد. به همین دلیل است که روی روغن‌ ها اصطلاح تراریخته را درج می‌ کنیم.
 
روغن گیاهی از روغن حیوانی بهتر و سالم تر است
 
مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درخصوص وجود پالم در لبنیات، عنوان کرد: مساله روغن پالم یک مساله قدیمی است که از خیلی سال قبل مطرح شده است، البته ذهنیتی که در مورد روغن پالم ایجاد شده، آنچنان واقعی و درست نیست، از این محصول در تمام کشورهای دنیا مصرف می شود و اینگونه نیست که مضر باشد و هیچ کس مصرف نکند، اما سالهاست که این موضوع مطرح شده و در لبنیات کاربرد آن ممنوع شده است و ما نیز این موضوع را نظارت می کنیم؛ تنها محصولی که در ترکیب آن از پالم استفاده می شود، پنیر پیتزا است، پنیر پیتزا دو مدل است که یکی معمولی و دیگری با روغن گیاهی است که البته نوع دوم به طور صد درصدی پالم نیست، بلکه ممکن است ۳۰ درصد آن پالم باشد. برخلاف ذهنیت عمومی روغن های گیاهی از روغن های حیوانی بهتر و سالم تر است، مثلا کره گیاهی بهتر از کره حیوانی است. اما از آنجایی که قیمتش کمتر است، ممکن است در آن تقلب رخ دهد. بنابراین ما این موارد را تحت نظارت داریم.